Så får du till en bra arbetsdag hemifrån


Det senaste året har det varit mer aktuellt än någonsin för många att arbeta hemifrån. Visst har hemma-arbetet sina fördelar men alla har inte lika lätt för att få till sin arbetsdag hemma som de har på kontoret. Utöver att din arbetsgivare behöver förse dig med de digitala verktyg och system som du behöver för att arbeta hemma kan du själv göra vissa saker för att få arbetet att fungera så bra som möjligt. I det här blogginlägget ger vi några enkla tips som kan vara värda att testa.

  1. Följ vanliga rutiner

Börja dagen precis som du skulle om du hade åkt in till kontoret. Följ dina vardagsrutiner med exempelvis frukost, morgonträning, lämning av barn och så vidare. Gör iordning dig precis som om du skulle ta dig till kontoret, du får direkt till den vanliga jobbkänslan och ska du ha Teams-möten med kameran igång är du redo och sitter inte i mjukisdressen.
2. Ta pauser

Glöm inte bort att ta pauser. En dag på kontoret innehåller ofta snack med kollegorna och fika. Du behöver fortfarande ta en paus för att få ny energi för att kunna utföra dina uppgifter med högsta kvalitet. Hemma rör du dig vanligtvis dessutom lite mindre, så ta gärna flera bensträckare och ett hett tips är en längre promenad under lunchen. En promenad gör även att du får komma ifrån hemmet lite som du spenderar mycket tid i.

3. Fortsätt ha den sociala kontakten med kollegorna

Du behöver fortfarande dina kollegor lika mycket som när du är på kontoret, tänk på hur ofta ni bollar olika arbetsuppgifter ihop utan att kanske egentligen ens arbeta i samma team. Trots Teams-möten som är arbetsrelaterade kan det vara trevligt att ta ett samtal med kollegan om det vanliga privata som kommer så naturligt när du är på kontoret: vad gjorde du i helgen? Vad ska du göra på semestern? Såg du den senaste serien? Osv. Är det svårt att få till spontana samtal eftersom ni inte ser varandra, kika i kollegans kalender och boka gärna upp Teams-fika-möten, eller ännu roligare Teams-AW.

4. Hitta flera bra platser att hålla till på under dagen
Det kan vara svårt att hitta den helt perfekt ergonomiska arbetsplatsen hemma, så har du inte förutsättningarna för det behöver du göra det bästa av situationen. Ett tips kan vara att byta plats ofta om du inte sitter helt optimalt vid en plats. Har du exempelvis ett möte där du endast ska lyssna kan du t ex sitta bekvämt i soffan eller ska du själv presentera och dela dokument kanske köksbordet passar bättre. En kär vän under mycket hem-arbetes-tider är strykbrädan om du önskar stå upp och arbeta ett tag. Med strykbrädan kan du till och med ställa in rätt höjd för dig.

5. Avsluta dagen ordentligt
För de flesta är det viktigt att få en känsla av avslut på dagen, så du kan landa i ditt privata liv igen. Ett tips är att plocka undan dator och tillbehör från den plats du suttit på, så du inte ser det mer och känner att du verkligen ”packar ihop för dagen”. Har du förmånen att ha ett kontors-rum kan du stänga av datorn och även stänga kontorsdörren om dig när du är klar och äntligen är ”hemma” från jobbet igen. 

Oavsett hur du får till din arbetsdag bäst hemifrån behöver du och din verksamhet de digitala verktygen för att göra det möjligt. Vi på Qlosr hjälper dig att hitta anpassade lösningar som passar bäst för er. Kontakta oss gärna för ett samtal.