Så har du koll på alla dina lösenord i sommar!

Ett viktigt råd inför sommaren är att glömma bort alla lösenord förutom ett! Rådet kanske låter tokigt, men är nog ett av de bättre du kan få.

Så har du koll på alla dina lösenord i sommar!

Varje gång vi ska välja ett lösenord behöver vi vara kreativa. Lösenordet ska bestå av diverse bokstäver, siffror, versaler, gemener, specialtecken och inte minst vara unikt både i konstruktion och helhet. Klassikern att använda samma grundlösenord och lägga på ett specialtecken eller årtal för att skapa ett nytt lösenord är inte tillräckligt smart längre.

Till slut sitter du där med mängder av lösenord. Kommer du upp i 30, 50 eller 70 olika lösenord, om du räknar med inloggningen till jobbets olika system, privata mail-adresser, streamingtjänster, kundklubbar hos olika e-handlare etc? Så länge du använder lösenordet frekvent (höst, vinter och vår) så är det inga problem att hålla dem i huvudet, repetition är kunskapens moder, men så fort sommaren kommer och du ska slappna av försvinner lösenordet ur huvudet.

Det du bör göra är att lägga in alla dina lösenord och koder i en lösenordshanterare, sen behöver du bara komma ihåg lösenordet till lösenordshanteraren. De flesta lösenordshanterare är dessutom så smarta att de själva kan logga in dig automatiskt på olika konton du använder så länge som lösenordshanteraren är upplåst.

Hur ska du komma ihåg lösenordet till lösenordshanteraren då? Eftersom du inte längre är på jobbet så når du inte den gömda lösenordslappen under skrivbordet. Så om du absolut inte kan komma ihåg det, trots att du sannolikt använder det frekvent under semestern (även privat-mailar och shoppar hos e-handlare gör du nog på sommaren), så får du helt enkelt skriva ner det och lägga på ett bra ställe. Ett bra ställe bör vara ett ställe du råkar på inför att du kommer tillbaka till jobbet, som i innerfickan på jobbkostymen, i jobbskorna eller på annat ställe du kommer beröra inför att du börjar jobba igen. Men för guds skull, lägg inte lappen i plånboken!

Som ett sista tips, använd inte öppet wifi på semestern, det är en guldgruva för att någon ska lyssna av dina lösenord medan du surfar eller skickar mail.


Med detta önskar vi på Qlosr er en trevlig sommar!


Qlosr ❤ Stockholms Stadsmission

24 januari 2024

Vi på Qlosr är stolta över att meddela att vi även detta år har beslutat att stödja Stockholms Stadsmission, en organisation som arbetar för att göra skillnad för människor i utsatta situationer.

Åk till toppen