5 tips: skydda verksamhetens nätverk från cyberhot

Cyberhoten mot våra verksamheter fortsätter att öka och kraven på att ha en säker nätverkstjänst blir bara högre. Din verksamhet ställs ständigt inför möjliga hot som hackning, virus, spam och obehörig åtkomst där ni behöver säkerställa att organisationen har de nätverksskydd som krävs för att minimera riskerna så mycket det går. 

5 tips: skydda verksamhetens nätverk från cyberhot

Här har vi listat 5 viktiga säkerhetstips för att skydda din organisations nätverk och minska risken för säkerhetshot som kan skapa allvarliga konsekvenser för verksamheten.

1. Använd starka lösenord och tvåfaktorsautentisering
Starka lösenord gör det svårare för angriparna att hacka eller gissa sig till. Använd långa lösenord med olika tecken, siffror och bokstäver. Använder din verksamhet dessutom tvåfaktorsautentisering blir det ännu svårare för angriparen att ta sig in på nätverket, även om de lyckats stjäla en användares lösenord kommer de behöva verifiera sin identitet på två olika sätt.  

2. Implementera en brandvägg och en antivirus-lösning
Grundläggande delar för att skydda din verksamhets nätverk är brandväggar och antivirus-lösning. Brandväggen har till uppgift att filtrera trafik mellan nätverk och internet och på så sätt skydda verksamhetens nätverk mot intrång. Antivirus-lösningar hjälper till att upptäcka och blockera skadlig kod som kan hota verksamheten.

3. Uppdatera all programvara och system regelbundet
Program- och systemuppdateringar är viktiga att utföra då de ofta innehåller ”säkerhetsfixar” som är gjorda för att hantera kända säkerhetsproblem. Genom regelbundna uppdateringar tryggar verksamheten att de senaste säkerhetsåtgärderna finns på plats och minskar risken för dataintrång.

4. Utbilda dina anställda i säkerhetsmedvetenhet
Det är otroligt viktigt att öka medvetenheten hos alla anställda i verksamheten och få dem att förstå att när det kommer till att säkra företagets nätverk spelar även de anställda en viktig roll. Utbilda alla i verksamheten i IT-säkerhet så de får grunderna för att minska risken för att drabbas av en cyberattacker och framförallt skapa medvetenhet som gör användarna mer uppmärksamma på potentiella säkerhetsrisker.

5. Samarbeta med en erfaren IT-säkerhetsexpert
IT-säkerhet är ett stort och komplext område så ta gärna hjälp av en säkerhetsexpert som har kunskap och erfarenhet. Säkerhetsexperten kan bland annat hjälpa till att identifiera och åtgärda potentiella risker, skräddarsy säkerhetslösningar anpassat efter just er verksamhet, stötta vid implementering, hålla utbildningar och säkerställa att ni är uppdaterade om de senaste hoten och åtgärderna då det ständigt förändras.  

Det är av största vikt att ta nätverkssäkerhet på allvar och, om ni inte redan gjort det, ta inledande åtgärder för att skydda er verksamhet. Säkerställ att er verksamhet samlar på sig information om hur ni kan skydda er och kontakta gärna oss på Qlosr så hjälper vi er. 


Qlosr ❤ Stockholms Stadsmission

24 januari 2024

Vi på Qlosr är stolta över att meddela att vi även detta år har beslutat att stödja Stockholms Stadsmission, en organisation som arbetar för att göra skillnad för människor i utsatta situationer.

Åk till toppen