Släng datorn fel och ge bort data till grannen

En slängd dator är inte som en soppåse i soptunnan. När du slänger en soppåse i soptunnan försvinner den ur ditt liv. Visst kan någon kartlägga dina sista dagar genom att rota runt i soporna, men det är begränsad information som går att få tag på.

Släng datorn fel och ge bort data till grannen

När du däremot gör dig av med en dator kan den fortsatt innehålla data som kan beskriva dina livshändelser många år tillbaka och kan även innehålla digitala nycklar för att fortsatt ge tillgång till tjänster du använder.

Förutom det hållbara perspektivet med återtag, miljöåtervinning eller vidareförsäljning så behöver data i en dator raderas på ett säkert sätt och fingeravtryck och annan smuts tvättas av. Först då kan du känna dig trygg i att datorn försvinner ur ditt liv likt soppåsen.

Datorn kan dessutom vara registrerad som en resurs i en central databas hos en leverantör, i flera nätverk och kan innehålla certifikat som ger tillgång till sekretesskyddad information. Beroende på hur datorn tas om hand kan det finnas risk för att din personliga data får ett nytt liv hos någon annan.

Det är alltså klokt att ta hand om din dator som en dator och inte som en soppåse. Med Arbetsplats som tjänst från Qlosr tar vi hand om den gamla datorn. Datorn läggs i ett säkerhetsskåp som sedan skickas vidare till Qlosr konfigurationscenter där den plockas ut, städas och raderas på ett säkert sätt. Efteråt får du ett certifikat på att arbetet är gjort, därefter kan du känna dig trygg och njuta av din nya dator.


Åk till toppen